Popularny na rynku Majonez Kielecki produkowany w Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” został wyróżniony prestiżową, międzynarodową nagrodą Superior Taste Award 2022. Przyznano ją na podstawie badań przeprowadzonych przez Taste Institute wśród ponad 200 ekspertów – wykwalifikowanych szefów kuchni i sommelierów, nie związanych z w/w instytucją.
International Taste Institute czyli Międzynarodowy Instytut Smaku, po raz kolejny ocenił zarówno produkty spożywcze, jak i napoje z całego świata. Ponad 200 szefów kuchni oraz sommelierów testowało wyroby z branży FMCG, a wśród ekspertów znaleźli się także pracujący w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin. Test podzielony został na kilka etapów, w których brano po uwagę wiele czynników. Pierwszy z nich wiązał się z tzw. blind testem czyli każdy z uczestników testował produkt nie wiedząc jak wygląda, jakiej jest firmy czy marki oraz skąd pochodzi. Otrzymał on jedynie informację dotyczącą kategorii w jakiej zakwalifikowany został dany wyrób. Drugi etap to prezentacja bezpośrednia, w której produkty zostały przełożone do przezroczystych opakowań, aby eksperci zachowali obiektywizm. Trzeci i jednocześnie ostatni etap była weryfikacją cech oraz składu produktu, w której ocenione zostały przede wszystkim właściwości organoleptyczne, takie jak pierwsze wrażenie, wygląd, zapach, smak oraz konsystencja.
Flagowy produkt WSP „Społem” – Majonez Kielecki otrzymał ocenę łączną na poziomie aż 86,5%! Dzięki tak wysokim ocenom został wyróżniony nagrodą Superior Taste Award 2022 z dwoma złotymi gwiazdami.
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/superior-taste-award-2022-dla-majonezu-kieleckiego